Close

Gumiabroncsok ellenőrzése és karbantartása

A biztonságos közlekedés alapfeltétele, hogy járművünk megfelelő, karbantartott gumiabroncsokkal rendelkezzen. Ez nagyon fontos, mivel a jármű és az úttest között a gumiabroncsok jelentik az egyetlen kapcsolatot. A nem megfelelő minőségű, kopott, sérült, vagy nem megfelelően karbantartott gumiabroncs  - amellett hogy a jármű további alkatrészeinek felesleges kopását, az utazási komfortnak, a jármű irányíthatóságának romlását okozhatja - rendkívül balesetveszélyes is lehet.

A gumiabroncsok állapota nagyban befolyásolja a jármű gyorsítási, lassítási képességeit. Napjainkban már rendkívül sok információ áll rendelkezésünkre a gumiabroncsok minőségéről, a médiumokban, interneten sok tesztet olvashatunk, láthatunk a különféle gyártók gumiabroncsainak teljesítményéről. Minden évben legalább két alkalommal értesülhetünk a legjobban teljesítő abroncsokról, melyek megkapják a "Tesztgyőztes" az "Ajánlott", netán a "Jó ár- érték arány" jelzőt.

De mennyi szó esik a gumiabroncs karbantartásáról?
Egyre több forgalmazó hívja fel a figyelmet a karbantartás fontosságára is, hiszen igaz a gyártók folyamatosan gyártják a jobbnál jobb abroncsokat, de mi (kivétel a nagyobb igénybevétel) ideális körülmények között nem vásárolunk minden fél évben új abroncsot. Ilyen esetben kiemelt fontosságú a megfelelő karbantartás, hiszen a gumiabroncs garnitúrát több szezonon keresztül szeretnénk használni. Ettől függetlenül nem csak az időintervallum, hanem a megfelelő kényelem, komfort, ideális működés, de legfőképpen a biztonságos közlekedés miatt is fontos gumiabroncsaink rendszeres ellenőrzése.

Hogyan tegyük mindezt?
Sokan úgy gondolják, hogy a gumiabroncsok megtekintésével, szemrevételezésével egyszerűen elvégezhető az ellenőrzés, viszont ez nem fedi a megfelelő karbantartás kifejezést.
Az egyik fontos ellenőrzési pont a gumiabroncsok nyomásának ellenőrzése, melyhez nyomásmérő szükséges. A nyomásmérést legalább havonta egy alkalommal hajtsuk végre.
Érdemes a pótkerék nyomását is ekkor ellenőrizni, mivel soha nem tudhatjuk mikor lesz szükség egy esetleges kerékcserére és így a megfelelő nyomással rendelkező gumiabronccsal folytathatjuk utunkat.
A nyomás értéke nagy mértékben befolyásolja a járművünk irányíthatóságát, gyorsítási- lassítási képességeit és nemkülönben az abroncsaink futásteljesítményét.
A nem megfelelő nyomásérték rendellenes kopást okoz a gumiabroncsoknál, ami megrövidíti azok élettartamát.
A nyomás pontos értékét a gyártó egyedileg határozza meg minden egyes járműtípushoz.
A megfelelő nyomásadatok megtalálhatók a jármű kezelési kézikönyvéban, vagy az abroncsmatricán, mely általában a jármű ajtószegélyén, ajtóoszlopon, kesztyűtartóban, vagy az üzemanyag-betöltő fedél belső oldalán található.
A következő lényeges elem a futófelületek ellenőrzése, melyet szintén rendszeresen el kell végeznünk. A személy-, kisteherjárművek gumiabroncsai rendelkeznek a mintázatban kialakított kopásjelzővel. Ezek a futófelület mintázata közé ágyazott sávok jelzik számunkra, hogy mikor jött el a gumiabroncsok cseréjének az ideje, amikor ezen sávok bármelyike egy szintbe kerül a futófelülettel, le kell cserélni a gumiabroncsot. Még szintén a külső szemléléses ellenőrzéshez tartozik a gumiköpeny oldalfelületének ellenőrzése. Közlekedésünk során előfordulhat, hogy esetlegesen nagyobb sebességgel hajtunk át egy útakadályon, hajtunk fel járdára, padkára. Egy ilyen külső behatás nem mindíg jár látható külső sérüléssel, viszont nem észlelhető módon a gumiabroncs kordszálai helyenként sérülhetnek. Az abroncs forgása során a gumiköpeny a sérülés helyénél állandóan berúgózik, mely a sérülés kiterjedéséhez vezet és a gumiabroncs oldalfelületén deformáció, dudor, szálszakadás keletkezhet. Ha ez bekövetkezik az abroncsot haladéktalanul cserélni kell, az ilyen sérülés nem javítható.

A fenti járművezetői magatartás nem csak ezt a hibát okozhatja, előfordulhat, hogy az abroncs kiegyensúlyozatlanná válik, vagy a jármű kerékgeometriai beállításai (kerékösszetartás, kerékdőlésszög) megváltozik. Ezek mind a gumiabroncs rendellenes idő előtti kopását idézik elő, ilyen esetbe mindíg forduljunk szakemberhez a megfelelő javítás végrehajtására.

Összefoglalva a rendszeres karbantartással, ellenőrzéssel és a megfelelő használattal megelőzhetjük gumiabroncsainknak idő előtti cseréjét, illetve mivel az abroncsok élettartama véges, a rendszeres ellenőrzéssel a megfelelő időben le tudjuk cserélni elhasználódott abroncsainkat és biztonsággal vehetünk részt a közlekedésben.

Gumiabroncs webáruház